Zoeken
  • Martin

Wetgeving ramen blinderen


Het staat best wel leuk, geblindeerde of getinte ruiten, maar wat mag nu wel en wat mag niet?

Wilt u op de voorruit van uw auto een folie of coating plakken? Wordt er daardoor minder licht doorgelaten? Dat is in Nederland verboden.

Als het voertuig wordt toegelaten op de weg, moet de voorruit minimaal 75% lichtdoorlatend zijn. De lichtdoorlatendheid van de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 70% zijn.

Voor alle duidelijkheid: 100% is volledige lichtdoorlatendheid.

De achterruit mag wel zijn voorzien van een folie of coating. Het voertuig moet dan wel een rechter-buitenspiegel hebben. Al deze regels staan in de Europese richtlijn 92/22/EEG.

Verkeersveiligheid

Iedereen kent ze wel: auto's die aan alle kanten zijn geblindeerd. Je ziet de bestuurder niet of nauwelijks. Het ziet er misschien stoer uit, maar vanuit de verkeersveiligheid is het niet slim. En niet toegestaan.

Oogcontact met andere weggebruikers levert extra veiligheid op: ziet de chauffeur mij, wat wil hij nu? Zeker bij regenachtig of donker weer. Of juist bij zonnig weer. Wanneer een zonnebril wordt gedragen kunnen donkere ruiten tot gevaarlijke situaties leiden.

Gelukkig zijn de meeste autobezitters zo verstandig geen coatings, folies of iets dergelijks op hun autoruiten te plakken.

Controles

De politie controleert auto's met donker getinte ruiten. Daarvoor hebben zij een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet: de tintman (zie de tekst in het blauw blok).

Wanneer krijgt de overtreder een proces-verbaal? Als:

  • de lichtdoorlatendheid van de voorruit en/of

  • de lichtdoorlatendheid naast de bestuurder aanwezige zijruiten

minder is dan 55%. Ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd. De eigenaar heeft dan vier weken de tijd te zorgen dat het voertuig weer aan de eisen voldoet.

Lichtdoorlatendheid meten

Ziet de politie dat de voorruit van een auto is geblindeerd of te weinig licht doorlaat? Of de voorste zijruiten? Dan wordt de tintman ingezet.

De tintman is een meter die vaststelt hoeveel licht door een raam gaat. Hiermee kan de politie snel en eenvoudig vaststellen of de lichtdoorlatendheid van autoruiten voldoende is.

Voorruit en zijruiten

De lichtdoorlatendheid van de voorruit en van de voorste zijruiten moeten minimaal 55% zijn. De achterruit mag wel zijn voorzien van een folie of coating. Het voertuig moet dan wel een rechter-buitenspiegel hebben.

Meetcellen

Aan twee zijden van de ruit plaatst de politie een meetcel. Deze cellen zien elkaar door de ruit heen. Zij meten hoeveel licht de ruit doorlaat.

Het blijkt dat bijna alle autoruiten in de fabriek al een coating hebben gekregen. Hierdoor is de lichtdoorlatendheid zo'n 75%. Het is daarom niet verstandig om nog een folie aan te brengen. De lichtdoorlatendheid vermindert hierdoor nog meer. Het is dan al snel lager dan de toegelaten 55%.

De tintman is een gecertificeerd meetmiddel en is specifiek bedoeld voor het meten van lichtdoorlatendheid.

www.wrapandgo.nl

#blinderen #ramentinten #ramenblinderen #autoramen #ruitentinten #ruitenblinderen #wetgevingblinderen #wetgevingtinten

0 keer bekeken

Kom gerust vrijblijvend langs

Okkernootstraat 70a

2555 ZJ Den Haag

Contact gegevens

Openingstijden

Maandag​ - vrijdag:        09:00 - 18:00

Zaterdag:                     09:00 - 12.00

Zaterdag:           Na 12 uur op afspraak

BTW NR: NL001721565B89

KVK: 59253665

© 2020 WrapAndGo Den Haag